14 maart 2007

Nieuwe echografietechnologie van Siemens vermindert het aantal borstbiopsies

eSie Touch Elasticity ImagingBorstkanker patiënten moeten dikwijls pijnlijke biopsie laten uitvoeren om de kwaadaardigheid van risicoweefsel te bepalen. Onderzoek naar een meer comfortabel en waardig alternatief loopt al enige tijd. Siemens blijkt de eerste te zijn met een doorbraak in niet-invasieve borstkankerdetectietechnologie met hun ‘eSie Touch Elasticity Imaging’ voor borstkankerdiagnose.

De eSie Touch Elasticity Imaging is pas voorgesteld op het Europese Congres voor Radiologie (ECR) 2007 te Wenen in Oostenrijk. Vanaf maart 2007 zal de software voor het niet chirurgisch vaststellen van borstkanker aangeboden worden op de premium editie van het ‘Acuson Antares’ ultrasound systeem van Siemens. Geneeskundigen gebruiken deze nieuwe toepassing om een ‘elastogram’ te maken die extra informatie over het borstweefsel kan geven. In de meeste gevallen zullen de ademhaling en hartslag van de patiënt voldoende beweging geven om dit elastogram te maken.

Er wordt gesproken over een ‘elastogram’ omdat deze innovatieve technologie een beeld vormt van de elasticiteit en de stijfheid van bepaald weefsel ten opzichte van het omringende weefsel. Daar ziek weefsel verandert, zal ook de relatieve soepelheid veranderen. De stijfheid van weefsel alsook de grootte ervan, geeft meer inzicht in de diagnose van de ziekte.

De resultaten van verschillende studies die deze niet chirurgische procedure momenteel nog onderzoeken, zijn veelbelovend. Gespecialiseerde artsen op dit terrein hebben zelfs grote hoop dat deze technologie een groot aantal onnodige biopsies in de toekomst zou kunnen vermijden. Schattingen door experten tonen immers aan dat 75% van alle biopsies negatief zijn. Beeldvorming van de elasticiteit van het borstweefsel biedt heel wat mogelijkheden om enerzijds de verzorging te verbeteren en anderzijds de behandelingskosten te verminderen voor de patiënt.
TagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: