21 januari 2008

Mondspoeltest om hoofd- en keelkanker te ontdekken


Wetenschappers aan John Hopkins Universiteit te Baltimore ontwikkelden een nieuwe test om hoofd- en keelkanker op te sporen. Kanker in neus, keel, oren en ogen is heel moeilijk vast te stellen en te behandelen. De resultaten van dit onderzoek werden reeds gepubliceerd in het magazine “Cancer Clinical Research”.

Bij deze test moet je gorgelen en spuwen. De cellen aan de binnenzijde van de wangen, die hiermee verwijderd worden, bevatten sporen van kanker. De test, die in Amerika ontwikkeld wordt, is pijnloos, goedkoop en gemakkelijk uit te voeren.

De onderzoekers bestudeerden de genetica van zowel kankerlijders als gezonde mensen. Aan vrijwilligers werd gevraagd hun mond te spoelen met een zoutig spoelwater om zo de huidcellen aan de binnenzijde van hun mond los te maken. Daarna werd het DNA in deze cellen onderzocht waarbij 7 genen belangrijk blijken te zijn. De kankertest bracht duidelijkheid in de verschillen tussen kankerlijders en gezonde mensen hun cellen. Het resultaat toonde aan dat 203 van de 248 gezonde vrijwilligers absoluut kankervrij waren. Verder stelde de test kanker vast bij maar 43% van de kankerlijders. Dit geeft slechts een nauwkeurigheid +/- 82%.

Meer onderzoek zal zeker worden uitgevoerd.

Geen opmerkingen: