18 november 2008

Laser vervangt weldra chirurgische hechting



Onderzoekers, onder leiding van professor Abraham Katzir, aan de Universtieit van Tel Aviv hebben een nieuw apparaat ontwikkeld om huidweefsel gecontroleerd op te warmen met een koolstofdioxide laser.

Deze techniek maakt gebruik van een koolstofdioxide laser samen met speciaal ontworpen zilverhalogenide glasvezels
om wonden te sluiten onder een nauwkeurige temperatuurscontrole. Deze glasvezels regelen en begeleiden de warmte-energie van de laser naar de snijwonde die moet gehecht worden. Deze unieke techniek, ook ‘laserhechting’ genoemd, kan door chirurgen gebruikt worden om zowel inwendige als uitwendige wonden te hechten.

Het resultaat bij galblaasoperaties was alvast positief. Wetenschappelijke tests toonden reeds aan dat deze techniek eveneens kan toegepast worden op het hoornvlies, urineblaas, bloedvaten of de luchtwegen maar ook op organen in het lichaam zoals onder andere de nieren en zelfs bij hersenchirurgie. Binnenkort zal het team deze techniek ook toepassen bij grotere ingrepen zoals bvb hernia-operaties.

Laserhechting is ideaal voor het genezen van zachte weefsels.

Wij vermoeden dat deze innovatieve laserhechting vooral geliefd zal zijn bij plastisch chirurgen. Weefsels hechten die snel genezen zonder littekenvorming is, volgens professor Katzir, een ware kunst die slechts weinige chirurgen bezitten. Zo voegde hij er ook aan toe dat het hechtingsapparaatje eveneens nuttig zou kunnen zijn op het slagveld waar soldaten elkaar snel zouden kunnen behandelen.

Geen opmerkingen: