10 juni 2012

Stamcelspray regenereert de huid

Tweedegraadsbrandwonden zijn pijnlijk en moeilijk te genezen. Een onderzoeksteam aan het 'McGowan Institute for Regenerative Medicine' belooft hierin verandering te brengen.

De 'Skin Gun' of huidpistool ontwikkeld door Jörg C. Gerlach, MD, PhD en professor aan het 'Department of Surgery' van de Universiteit van Pittsburgh, gebruikt de lichaamseigen stamcellen van de patiënt om de verbrande huid mee te behandelen en genezen.
"Wat we doen is: stamcellen nemen van gezonde huid van de patiënt, ze isoleren en in een waterige oplossing brengen en dan nog diezelfde dag en tijdens dezelfde procedure terug op de wonde aanbrengen. De progenitorcellen kunnen onmiddellijk werken want het zijn immers de eigen cellen van de patiënt. We moeten er alleen voor zorgen dat deze netjes over de wonde worden verdeeld. De procedure duurt slechts 1u30: de biopsie nemen, cellen isoleren en vernevelen over de beschadigde huid." MD, PhD Jörg Gerlach
Na bereiding van een waterige oplossing met deze stamcellen, wordt er een injectiespuit mee gevuld en met behulp van de 'Skin Gun' gelijkmatig verneveld over de brandwonde. Vervolgens wordt de wonde bedekt met een kompres doordrenkt met glucose, suiker, aminozuren, antibiotica en elektrolyten om het beschadigde weefsel voldoende voeding te geven en de wonde zuiver te houden zodat de stamcellen hun werk kunnen doen.

Toch heeft een voorlopig stamcelspray-prototype reeds verschillende patiënten succesvol kunnen helpen. De reden waarom de technologie nog niet beschikbaar is op de markt, is omdat het eerst nog verschillende testfasen moet doorlopen. Momenteel is de test nog steeds in fase I en zullen er nog ± 4 jaar nodig zijn om alle fasen te doorlopen. In samenwerking met een Berlijnse firma wordt er nu een pneumatisch elektronisch computer gestuurd apparaat ontwikkeld dat de cellen niet beschadigt tijdens het vernevelen.

De methode is ook reeds toegepast op andere huidletsels.
Gerlach: 
"Het spijt me te moeten zeggen dat ons werk enkel verband houdt met acute en tweedegraadsbrandwonden. We hebben geen behandelingen voor letsels uit het verleden. De technologie is niet mogelijk voor littekens of andere aandoeningen zoals vitiligo, vasculaire aandoeningen, haarverlies of acne. Ik ben ook niet op de hoogte van groepen die wel een oplossing voor deze problemen kunnen geven."

Tenslotte nog een rechtzetting door Jörg Gerlach zelf met betrekking tot de video die op de site van National Geographic te zien is: 
"Het is belangrijk te vermelden dat er een misleidende verklaring is in de video. Het was de patiënt ná één jaar die getoond werd. Zijn chirurg vertelde hem dat de wond genezen was, maar dit betekende 'een droge wond', zonder dat een verband nog nodig was. Natuurlijk zag de huid er na 4 dagen nog steeds uit als een wonde tijdens het genezingsproces. Slechts na verloop van tijd werd de huid terug als vóór de wonde. Gedurende verschillende maanden was er een verkleuring, wat wil zeggen dat pigmentcellen meer tijd nodig hebben dan keratinocyten om te regenereren. Maar dit is een positief teken dat er nood is aan zo'n therapie omdat pigmentcellen dieper in de huid liggen."

Geen opmerkingen: