30 november 2007

De Soladey J3X, een nieuwe generatie tandenborstels, maakt tandpasta overbodig.


Een tandenborstel op zonne-energie, die tandplak door een chemische reactie in de mond verwijdert, zou in de toekomst de traditionele poetsbeurt met tandpasta wel eens kunnen vervangen.

De Soladey J3X wordt nu door een groep Canadese studenten getest, onder leiding van Professor Emeritus Dr Kunio Komiyama en zijn collega Dr Gerry Uswak, nadat veelbelovende resultaten werden vastgesteld tijdens laboproeven met bacterieculturen die tandbederf en cariës veroorzaken. Door het vrijgeven van elektronen die reageren met het speeksel in onze mond, helpt de zonnetandenborstel het tandplak gemakkelijker te verwijderen. Volgens de fabrikanten, Shiken uit Japan, zal de zonnetandenborstel zelfs het tandplak doeltreffend kunnen verwijderen zonder het gebruik van tandpasta.

De tandenborstel wordt aangedreven door licht. Wanneer het licht invalt op het zonnepaneeltje, dat ingebouwd is in het handstuk van de tandenborstel, worden elektronen afgegeven aan de halfgeleidende titaniumoxide staaf die leidt naar borstelkop. Wanneer het licht invalt op een natte staaf en borstel worden er bovendien nog meer elektronen vrijgegeven, die reageren met het zuur van de bacteriën in de tandplak waardoor een negatief geladen vloeistof in de mond wordt aangemaakt. Omdat de waterstofionen hiermee uit de tandplak worden gehaald, kan het vervolgens gemakkelijker worden verwijderd.
Het spreekt vanzelf dat de tandenborstel niet kan werken in het donker maar het heeft maar net zo veel licht nodig als een rekenmachine die met zonnecellen werkt.

Nu is de hamvraag of de zonnetandenborstel beter presteert dan het traditioneel tandenpoetsen. Er worden momenteel dan ook 120 vrijwilligers gevolgd om de doeltreffendheid van deze innovatieve borstel verder te onderzoeken.

Als het gebruik van minder tandpasta in de toekomst een realiteit wordt, zou de mondzorgindustrie -die momenteel één van de sterkste segmenten in de persoonlijke verzorging is- wel eens volledig op zijn kop kunnen komen te staan. Volgens een recente studie, Cosmetica en Toiletproducten 2006, door ‘Kline and Company’ bedroeg de waarde van de mondzorgsector in 2006, 6,2 miljard euro in Europa waarvan 60% voor rekening van de tandpasta was, 27% voor tandenborstels en 13% voor mondwater.
De mondzorgsector in Europa zou volgens het marktonderzoeksbureau ook nog blijven groeien met minstens 4,5% per jaar en dit zeker nog tot 2011. Vooral de landen uit Centraal en Oost-Europa zullen hier verantwoordelijk voor zijn.

29 november 2007

Vivité, het nieuwe anti-aging product van Allergan


De fabrikanten van Botox® en Juvederm® lanceren een nieuwe huidverzorgingslijn op basis van de GLX™ Technologie die luistert naar de naam “Vivité”.

Een nieuwe cocktail van natuurlijke anti-oxidanten en gedeeltelijk geneutraliseerd glycolzuur vormen de basis van deze producten. Vivité stimuleert de aanmaak van collageen, hyaluronzuur en bevordert de celvernieuwing in de opperhuid. De unieke formule verhoogt het anti-aging voordeel en beschermt de huid. Fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen en de huid wordt terug stevig.

De GLX™ Technologie is een geavanceerde fusie van het wetenschappelijk voordeel van glycolzuur en natuurlijke anti-oxidanten. Deze formule werkt als een katalysator waardoor de actieve bestanddelen doeltreffend door het weefsel worden opgenomen. Glycolzuur is immers het meest begeerde en meest efficiënte alphahydroxyzuur (AHA) omdat het beter kan inwerken in de huid, verantwoordelijk is voor een langdurige hydratatie en tenslotte helpt bij het exfoliëren van de bovenste huidlagen. Het is trouwens algemeen bekend dat producten die glycolzuur bevatten een gunstige invloed hebben op tal van huidproblemen, zoals bvb: de veroudering van de huid, hyperpigmentatie, acne, een vette, droge of zonbeschadigde huid, …

Voordelen van enkele andere ingrediënten zijn:

  • Een rijkdom aan natuurlijke anti-oxidanten om de huid te beschermen tegen vrije radicalen

  • Peptiden zorgen voor een stevige huid

  • Cafeïne vermindert zwellingen en ontstekingen

  • Zoethoutwortel heeft een gunstig effect op hyperpigmentatie


Resultaten van het klinisch onderzoek:

  • Het onderzoek werd uitgevoerd op vrouwen tussen de 35 en 55 jaar oud met een milde tot gematigde zonbeschadigde huid.

  • Na drie weken was er een zichtbare vermindering (22%) van fijne lijntjes en rimpels en een duidelijk (36%) betere huidconditie. Tenslotte vertoonde 54% een opmerkbare gladdere en een minder droge (65%) huid.

  • Een dagelijks gebruik maakt de huid terug soepel, stevig en elastisch en laat de huid terug stralen. Ook de poriën verkleinen.

  • Een zonbeschadigde huid herstelt zich in amper 3 weken.


Nadeel: Vivité beschermt de huid niet tegen de zon. Daarom wordt het gebruik van een goed zonneproduct (SPF 15 of meer) sterk aanbevolen.

De Vivité-lijn van Allergan bestaat uit 5 producten:

  • Vivité Exfoliating Facial Cleanser

  • Vivité Daily Antioxidant Facial Serum

  • Vivité Night Renewal Facial Cream

  • Vivité Revitalizing Eye Cream

  • Vivité Daily Cleanser

27 november 2007

Voortaan een bruin kleurtje met een pilletje ?



Indien de inspanningen van een Biotechnisch bedrijf in Melbourne, Clinuvel, succesvol blijken te zijn, zal het niet lang meer duren voor er een bruiningspil beschikbaar is voor het grote publiek. Momenteel onderzoekt het bedrijf nog de doeltreffendheid van het medicijn CUV1647 in de strijd tegen huidkanker.

Klinische tests lopen nog en als zij slagen zal deze werkzame samenstelling goedgekeurd worden en een vergunning krijgen. 150 Nier- en harttransplantatiepatiënten uit Brisbane, Melbourne, Adalaide en Europa werken vrijwillig aan deze wetenschappelijke proeven mee. Zij zullen 2 jaar lang een 2-maandelijkse dosis CUV1647 toegediend krijgen. Bij patiënten die een orgaantransplantatie kregen en een lichte huid hebben, zal elke dag dit medicijn worden toegediend omdat zij meer risico lopen om huidkanker te ontwikkelen.

Het pilletje met CUV1647, amper zo groot dan een rijstkorrel, wordt net onder de huid ingebracht en stimuleert de huid om meer melanine te produceren waardoor deze een zonbeschermende teint van binnenuit krijgt. Het bruiningseffect zou ongeveer 2 maanden aanhouden. Met de tests wordt momenteel ook onderzocht wat de bruiningseigenschappen van deze pil zijn en of het risicopatiënten tegen huidkanker voldoende kan beschermen.

Het zou echter nog wel 2 jaar kunnen duren voor deze bruiningspil beschikbaar is voor het grote publiek.

14 november 2007

Anti-rimpelinjecties kunnen het huidweefsel blijvend beschadigen

antirimpelinjecties
Ze lijken de perfecte manier om snel terug een jeugdige look te krijgen. Maar misschien is het toch wel beter om 2 keer na te denken voor je je laat inspuiten met ‘fillers’ om rimpels en fronslijnen te verwijderen. Een Frans cosmetische chirurg waarschuwt dat deze antirimpelinjecties blijvende schade aan het gelaat zou kunnen veroorzaken.

De Franse arts Daniel Marchac formuleerde zijn besluit na de vaststelling van onomkeerbare beschadiging aan het onderhuids weefsel en het vezelige verbindingsweefsel bij 25 patiënten. Om meer zekerheid te verkrijgen, vroeg hij aan meer dan 900 plastisch chirurgen meer bewijsmateriaal te verzamelen over antirimpelinjecties met ‘fillers’, Botox en ook koolstofdioxide.
De inspuitingen met opvulmaterialen zijn opgesplits in 2 types: permanente ‘fillers’ en ‘fillers’ die door de huid worden geabsorbeerd en om de ±6 maanden moeten worden herhaald.

Op basis van het verkregen materiaal leerde hij dat alle permanente ‘fillers’ van tijd tot tijd builen en misvormingen veroorzaakte. Het blijkt dat één op de 20 zal te maken krijgen met blijvende beschadiging van het huidweefsel in het gelaat waardoor plastische chirurgie echt nodig zal zijn.

Hij voegde hier ook nog aan toe: “In de toekomst zullen we patiënten zien van 50 jaar, die zich reeds 15 jaar lang hebben laten behandelen met deze opvulinjecties, met taai en vezelig huidweefsel waar we niets meer aan kunnen doen.”

Heeft u ook klachten of opmerkingen, dan kan u die hier melden.