28 augustus 2012

Wetenschappers ontdekken de ware kracht van fruitzuren

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het belangrijkste ingedriënt in anti-aging cosmetica werkt dat kan leiden tot een betere chemische peeling en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.

Alfahydroxyzuren (AHA's), die ook bekend zijn als fruitzuren, zijn een groep van zwakke organische zuren doorgaans afkomstig van natuurlijke bronnen zoals rietsuiker, zure melk, appels, aardbeien en citrusvruchten. Zij hebben gemeenschappelijk dat zich in hun molecule een alcoholgroep (hydroxy-groep) en een zuurgroep bevindt.
Niettegenstaande ze al sinds de oudheid worden toegepast als cosmetisch middel om dode huidcellen te verwijderen met als resultaat een mooie en gladdere huid, is het steeds een mysterie gebleven hoe ze de huid doen vernieuwen.

Onderzoekers aan Davis, Universiteit van Californië en de Universiteit van Peking hebben het mechanisme ontdekt dat verklaart hoe AHA's werken. De bevindingen, gepubliceerd in het 'Journal of Biological Chemistry', zullen niet alleen de cosmetische industrie kunnen beïnvloeden maar ook medisch bij bv. huidziekten en pijn kunnen toegepast worden.

De reactie op celniveau die het onderzoeksteam bestudeerde, focust zich op een ionkanaal -gekend als tijdelijk receptorpotentieel Vanilloid 3 (TRPV3)- gelegen in het celmembraan van keratinocyten, het belangrijkste celtype in de buitenste huidlaag of hoornlaag. Andere studies hebben aangetoond dat dit kanaal een belangrijke rol speelt in de normale fysiologie en temperatuurgevoeligheid van de huid.

In een reeks experimenten die zich bezighouden met de opname van elektronenstromen doorheen celculturen die blootgesteld werden aan AHA's, beschreven de onderzoekers hoe glycolzuur (het kleinste en biologisch meest beschikbare AHA) de keratinocyten binnendringt en vrije protonen genereert door zure omstandigheden in de cel te creëren.

De lage pH activeert zeer sterk het TRPV3-ionkanaal, opent het en laat calciumionen toe in de cel te stromen. Omdat meer protonen door het open TRPV3-kanaal kunnen binnendringen, voedt het proces zichzelf. Het zo ontstane calciumionenoverschot in de cel leidt tot celdood en het exfoliëren van de huid.

"Onze experimenten zijn de eerste die aantonen dat het TRPV3-ionkanaal waarschijnlijk het doelwit is van de meest doeltreffende huidverbeteraar in de cosmetische industrie," vertelt Jie Zheng, één van de onderzoekers en professor Fysiologie en Membraanbiologie aan het UC Davis.
"Hoewel AHA's al jaren gebruikt worden, begreep niemand tot nu toe hun mogelijke werkingsmechanisme."

De TRPV3-receptor wordt in huidcellen en verschillende zones van het zenuwstelsel teruggevonden en is gevoelig voor de zuurgraad en temperatuur. De onderzoekers veronderstellen dat dit kanaal nog een aantal andere fysiologische functies, waaronder pijncontrole, heeft.

In de studie geleid door Xu Cao, gaststudent van de 'Peking University Health Science Center', staat het onderzoek naar het TRPV3-kanaal centraal. Recent heeft hij samen met zijn team in China, bijgedragen aan de ontdekking dat een TRPV3-mutatie leidt tot het Olmsted-syndroom, een zeldzame aangeboren aandoening gepaard gaand met hevige jeuk en een branderig gevoel in de handpalmen en voetzolen.
Tijdens zijn gastverblijf aan de afdeling Fysiologie en Membraanbiologie van het UC Davis ontdekt Cao dat AHA's ook het TRPV3-kanaal gebruiken.

"Calciumkanalen worden steeds meer erkend om hun vitale functies in de huidfysiologie," zegt Cao. "TRPV3 is niet alleen een belangrijk potentieel doelwit voor de cosmetische industrie maar ook voor het behandelen van huidziekten en pijn."
 
Dit nieuwe onderzoek ondersteunt het argument dat de alfahydroxyzuren een doeltreffend en fantastisch wapen zijn tegen huidveroudering. Ze werken niet van de ene dag op de andere maar geven een veelbelovend resultaat na verloop van tijd. Producenten voegen ze dan ook graag toe aan zoveel mogelijk verzorgingsproducten om kopers te lokken.

Hou als consument zeker rekening met volgende puntjes bij uw productkeuze:
 1. Hydroxyzuren: niet nodig in ieder verzorgingsproduct.
  De beste keuze is een exfoliant en een vochtinbrengende crème met AHA's. In een fond de teint, cleanser of oogcrème hoeven geen fruitzuren te zitten.
  Let wel: te veel producten met AHA's samen gebruiken, kan leiden tot huidirritatie. Het is verstandig om de huid voor te bereiden en de concentratie langzaam op te bouwen.
 2. Geen cleansers of zonnecrèmes met fruitzuren.
  AHA's moeten geabsorbeerd worden door de huid om efficiënt te zijn. Reinigende producten worden afgespoeld en blijven niet op de huid zitten waardoor ze dus niet voldoende kunnen geabsorbeerd worden. De pH of zuurgraad van zonnecrèmes is momenteel niet stabiel genoeg om de functie van AHA's te ondersteunen.
 3. Voorwaarden: juiste concentratie en zuurgraad.
  Het is niet verplicht om de concentratie van ingrediënten bekend te maken. Toch is het mogelijk om in te schatten of het product van uw keuze voldoende alfahydroxyzuren bevat. De optimale concentratie AHA's is 5 tot 8% en een pH van 3 tot 4. Producten waarbij de alfahydroxyzuren (glycolic acid, tartaric acid, malic acid, lactic acid, ...) in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst opgelijst staan, voldoen wellicht aan de eerste voorwaarde. Jammer genoeg kan de zuurgraad enkel bepaald worden met een pH-meter of een pH-meetstripje. Uw favoriete parfumerie of schoonheidsspecialiste zou ook deze informatie moeten kunnen geven.
 4. Wees voorzichtig !
  Producten met AHA's verhogen de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen waardoor het risico op huidverbranding ook sterk verhoogt. Een goede zonnecrème met SPF 15-20 of hoger en zonbeschermende kledij zijn dus noodzakelijk ! Smeer als je in de zon zit om de 2 uur en vooral voldoende dik.

n.v.d.r.:
AHA = Alpha Hydroxy Acid = Alfahydroxyzuur
SPF = Sun Protection Factor = zonbeschermingsfactor
pH = zuurgraad
UV = Ultraviolet
TRPV3 = Tijdelijk Receptorpotentieel Vanilloid 3

Bron: Universiteit van California, Davis

1 opmerking:

Anoniem zei

All the games you can play on the Sega Genesis - AprCasino
The 샌즈 카지노 회원 가입 best part is, of course, 메리트카지노총판 the game, is that there are 카지노 사이트 벳 무브 very few people who do a lot 카지노 사이트 of the hard work. The best part is, 더킹카지노 if the