20 november 2005

Huidveroudering door het oog van wetenschappers


Niemand ontsnapt aan het natuurlijke verouderingsproces. Het is zelfs een illusie te denken dat wetenschappers dé oplossing al hebben gevonden om dit menselijk lot te kunnen beïnvloeden. Het onderzoek naar huidverjonging passioneert immers al eeuwen ontelbare wetenschappers en biotechnologische bedrijven.

Een groep van biologen geleid door Leonard Guarente was al enkele jaren (sinds 2000) overtuigd dat een extra kopie van een bepaald gen, SIR2, de levensduur van bepaalde organismen voorbij zijn natuurlijke grens kon uitbreiden.

Inmiddels beweren onderzoekers aan de Universiteit van Zuidelijk Californië, o.l.v. Valter Longo precies het tegenovergestelde. Testen op gistcellen toonden aan dat het vernietigen van dit gen, en misschien zijn tegenhanger in zoogdieren: SIRT1, juist resulteert in een spectaculair langere levensduur. Door bepaalde warmtecondities en/of mutaties in 1 of 2 genen die de opslag van voedingselementen en de weerstand tegen celbeschadiging controleren, zou de levensduur tot zelfs 6 keer langer geworden zijn dan normaal.

Deze interessante onderzoekspiste is wellicht niet de laatste uitdaging voor de anti-aging industrie. Er is nog een lange weg af te leggen voor de ideale verjongingsbehandeling wordt gevonden. Toch brengt deze studie ook een nieuw onderzoeksgebied naar voor, nl: “Is het mogelijk voor cellen hun DNA-herstel te versnellen ?”. Elk organisme is trouwens in staat genetisch beschadigde cellen door vrije radicalen, radioactieve straling, chemische stoffen, dieet, leeftijd, UV-straling of andere milieufactoren op te ruimen of te herstellen.

Het spreekt van zelf dat ook deze resultaten een belangrijke invloed zullen hebben op de verdere ontwikkeling van anti-aging behandelingen. Reden genoeg dus om u over dit thema op de hoogte te houden.

Bron: University of Southern California (USC)
TagTagTagTagTagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: