Mannen en vrouwen zien een gebruinde huid nog te veel als teken van gezondheid en schoonheid.
Overdekt zonnen is al jaren een booming business. De meeste zonnebankcentra maken gebruik van lampen met UVA & UVB-straling welke beide een bewezen verband hebben met voortijdige huidveroudering en het ontstaan van huidkanker.
Meerdere gezondheidsdiensten bevelen volgende maatregelen aan:
- Niemand onder de 18 jaar zou bruiningstoestellen mogen gebruiken.
- Een algemene waarschuwing zou duidelijk zichtbaar op elk bruiningsapparaat moeten aangebracht worden.
- Geen enkele advertentie ivm het gebruik van zonnebanken of elk ander UVA of UVB bruiningstoestel zou de woorden ‘veilig’, ‘veilig bruinen’, ‘geen schadelijke stralen’, ‘geen schadelijk effect’, … of andere gelijkaardige bewoordingen mogen bevatten.
Het is immers aangetoond dat UV-straling van zowel natuurlijk als kunstmatig zonlicht kankerverwekkend is.
De zon helemaal vermijden, is ook weer niet de bedoeling.
Zweeds onderzoek bracht zelfs aan het licht dat UV-stralen het risico op kankerontwikkeling met 30 tot 40% vermindert. Deze bevindingen geven uiteraard geen vrijkaart om de basisregels voor veilig en verantwoord zonnen te negeren. Het is vooral belangrijk tijdens de piekuren van de zon (d.i. tussen 11AM en 15uur) de schaduw op te zoeken en een goede zonprotectie aan te brengen. Het is immers de zonverbranding die schadelijke invloed heeft op onze huid.
Om de sterkte van de UV-straling weer te geven op een welbepaald tijdstip heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie de UV-index ontwikkeld. De index gaat van 1 tot 20. In landen als Engeland, België of Nederland gaat de index zelden boven de acht.
Een opiniepeiling in opdracht voor het kankeronderzoek in Engeland toonde aan dat weinig mensen het begrip UV-index echt begrijpen. Daarom ontwikkelde het kanker onderzoekscentrum in Engeland een ‘Sterren UV gids’ waarbij de huidtypes van beroemdheden als Penelope Cruz, David Beckham, … als voorbeeld worden genomen.
Bronnen: American Academy of Dermatology en BBC News
Heb jij ook problemen met het bepalen hoe lang je in de zon kan zitten zonder te verbranden ?
Lees dan ‘Zonnebaden: wat je moet weten’ hoe de UV-index je hierbij kan helpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten