27 juni 2006

Schoonheid kent geen leeftijd ...De esthetische markt gaat met rasse schreden vooruit dankzij heel wat economische en culturele factoren. Niet chirurgische cosmetische behandelingen zijn hierbij dé trend en blijven groeien. Een nieuwe generatie van cosmetische patiënten zoeken vooral niet-operatieve esthetische behandelingen om hen jong, slank en mooi te houden.

Het zijn vooral 35-50 jarigen, mannen en vrouwen die in hun prestatiegerichte levensfase zijn, die de eerste tekenen van het ouder worden willen uitstellen. Het steeds stijgend aantal fillers -of opvulmaterialen- op basis van hyaluronzuur (bvb Juvederm®, Restylane®, …) dat op de markt is gekomen, geeft aan deze leeftijdsremmers in een spuitje zeer populair geworden zijn.
Maar nochtans zoeken ook twintigers reeds naar preventieve methoden om de klok terug te zetten. Dit bewijst dan weer het toenemend gebruik van Botox®.

De opvultechnieken die momenteel worden gebruikt, vervagen niet alleen fijne lijntjes en kraaienpootjes maar herstellen eveneens de jeugdige contouren van het gelaat. Fillers zijn immers zeer geschikt om het volume in bepaalde gezichtszones zoals bvb wangen, wenkbrauwen en oogkassen, te herstellen.
De nieuwste opvulmethode zijn vetinjecties. Het vet wordt doorgaans uit lichaamseigen vetreserves gehaald waardoor het onmiddellijk en gemakkelijk beschikbaar is.

De grootste impact op de cosmetische markt wordt veroorzaakt door de laser- en lichttherapieën als gevolg van een groeiend aantal behandeltoestellen dat door enkele vooraanstaande bedrijven worden geproduceerd. De nieuwe procedures zoals Fraxel® en Thermage® winnen eveneens aan populariteit niettegenstaande hun resultaten toch nogal blijken te variëren. Hiertegenover worden lichtflitsbehandelingen (IPL, FPL, LPL …) als redelijk efficiënt omschreven voor het verbeteren van pigmentvlekken, kleine spatadertjes en huidtextuur. Het resultaat met lichtflits kan snel en eenvoudig worden bekomen. De procedures op zich hebben zeer weinig hersteltijd nodig zodat patiënten onmiddellijk hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten. Meerdere behandelingen zijn soms nodig maar zijn toch heel betaalbaar .
Dankzij het succes van Polaris™ RF RW, VelaSmooth® en Accent® zitten ook behandelingen met radiofrequente stroom sterk in de lift.

Transdermale mesotherapie en ultrasound methoden halen ook mee voordeel uit de algemene marktgroei. Het mechanisch wegzuigen van vetophopingen, wat eigenlijk onder de chirurgische ingrepen valt, en de conventionele mesotherapie met injecties kennen een veel tragere groei.
De conventionele mesotherapie is een behandeling met een reeks kleine lokale onderhuidse inspuitingen, met diverse chemische producten, die een krachtige aanpak mogelijk maken op de plaats van de inspuiting zonder algemene nevenwerkingen. De belangrijkste indicaties zijn het oplossen van gelokaliseerde vetophopingen en de mesolift.

Tenslotte zijn er nog de “body contouring” of huidverstevigingssystemen (bvb de trilplaat). Het recent verkrijgbare “Body Shaping” marktrapport voorziet zelfs een jaarlijkse stijging van 17,6% van de “body contouring” behandelingen tijdens de periode 2005-2010.

Omwille van de dramatische groei van de esthetische technologiemarkt heeft de Amerikaanse vereniging voor Plastische Chirurgie (ASAPS) alvast het idee opgevat een veiligheidscultuur rond cosmetische procedures uit te werken. Een belangrijk onderdeel hierbij is een degelijke patiëntenopvoeding. Zo betekent een ‘off label’ behandeling niet noodzakelijk ‘onveilig’ maar vooral dat deze procedure ook toegepast wordt op andere lichaamszones dan waarvoor ze oorspronkelijk werd ontworpen en goedgekeurd. Het toepassen van zo’n ‘off label’ ingreep wordt pas beslist na onderlinge toestemming van een duidelijk geïnformeerde patiënt en een correct medisch oordeel van één of meerdere artsen.


Bronnen: “Body Shaping” marktrapport van Medical Insight Inc. en ASAPS (American Society for Aesthetic Plastic Surgeons)

TagTagTagTagTagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: