17 april 2008

Borstkankerstudie verhoogt verwachtingen voor NeuVax™ vaccinEen kleine test met een experimenteel vaccin, ontwikkeld om het immuunsysteem tegen borstkanker te activeren, zou het risico op sterven voor de meeste patiënten kunnen verminderen.

Het vaccin, NeuVax™ genaamd, werd samengesteld voor de behandeling van vrouwen met tumors die het proteïne HER-2 genereren. Indien het resultaat van de kleinschalige studie met 163 patiënten bevestigd wordt in een grotere test zou dit vaccin wel eens een nieuwe therapie voor een grote groep borstkankerpatiënten kunnen worden volgens Dr Linda Benavides, Algemene Chirurgie in het Militair Medisch Centrum Brooke in San Antonio.

25% tot 30% van vrouwen met borstkanker hebben tumoren met hoge concentraties van HER-2. Hun gezwellen groeien vaak veel sneller en hebben meer kans op hervallen dan patiënten met tumoren die het proteïne niet dragen.

De meeste van deze vrouwen zijn behandeld met Herceptin®, ook gekend als trastuzumab, een duur antilichaam gebaseerd geneesmiddel geproduceerd door Genentech Inc.

Onderzoekers, onder leiding van Dr Benavides in Brooke, testten NeuVax™ bij vrouwen wiens tumors zowel lage als hoge waarden van HER-2 genereerden. Een opvolging van deze patiënten gedurende 30 maanden, toonde aan dat het risico op sterven in de hele groep was gehalveerd en bij de groep met lage HER-2 waarden in het bijzonder waren helemaal geen doden.

Het resultaat echter van deze kleinschalige test leverde statistisch onvoldoende bewijzen. Daarom wordt er een derde testfase voor NeuVax™ gepland waarbij meer dan 700 patiënten, enkel vrouwen met tumors die lage HER-2 waarden genereren, zullen worden gevaccineerd. Maar we kunnen ons hierbij ook de vraag stellen of het resultaat van deze test niet dubbelzinnig kan worden geïnterpreteerd. Deze borstkankerpatiënten hebben immers zowiezo betere vooruitzichten dan vrouwen met hogere waarden van dit proteïne. Anderzijds zijn deze resultaten ook bemoedigend. Voor deze groep is er momenteel nog geen immuuntherapie beschikbaar.

Voor meer informatie over NeuVax™, bezoek dan de site van Apthera.

Geen opmerkingen: