19 mei 2008

Weefselregeneratie door “Pixie dust”

Pixie dust / Pixie poeder
Wetenschappers aan de Universiteit van Pittsburgh (US), onder leiding van Dr Stephen Badylak, beweren dat het mogelijk is om een beschadigde vingertop terug te laten aangroeien door het aanbrengen van een experimenteel poeder. Door dit miraculeus poeder, “Pixie” dust (stof) genaamd, kreeg de vinger zijn originele grootte en vorm terug in amper 4 weken. Vingernagels en –afdrukken waren opnieuw aangegroeid na 4 maanden.

Het Pixie-stof is een poeder, rijk aan collageen en afkomstig van gedroogde varkensblaas. Eerst worden de spiercellen aan de buitenzijde van de varkensblaas afgeschraapt zodat enkel het gewenste weefsel overblijft. Om de correcte cellen -of extracellulaire matrix- uit dit weefsel los te maken, wordt het weefsel gedurende 2uur in een mild zuurmengsel gelegd en tenslotte gedroogd.
Het bekomen poeder stimuleert de weefsels om eerder vanaf nul aan te groeien in plaats van zich te herstellen met littekenvorming. Het zou dus a.h.w. een soort van microscopische steiger vormen waarrond eigen lichaamscellen gaan groeien.
De onderzoekers zijn enthousiast en hopen dat dit miraculeus poeder ook positieve resultaten zal opleveren bij het behandelen van brandwonden en amputaties. Er worden eveneens nog experimenten gepland om deze techniek in te zetten bij kankerpatiënten waarbij bvb slokdarmweefsel verwijderd werd.

Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om beschadigde ligamenten bij paarden te helpen herstellen.
Het poeder zou het natuurlijk helingsproces van het lichaam bevorderen door signalen te sturen naar de eigen cellen van het lichaam om zo beschadigd weefsel te herstellen.

Nochtans staan andere wetenschappers zoals o.a. Ben Goldacre van badscience.net, dan weer sceptisch tegenover deze miraculeuze techniek. Hoe het poeder nu juist werkt, is immers nog niet concreet achterhaald.


Foto’s: dailmail.co.uk

Geen opmerkingen: