De ingrediëntelijst op verzorgingsproducten lezen, is nooit een verloren tijdverdijf. Spijtig genoeg is het niet zo gemakkelijk deze lijst te lezen, laat staan om te begrijpen. Nochtans kan juist deze informatie een goed begin zijn om te bepalen of een product al dan niet goed is.
De ingrediëntenvermelding is bedoeld om gebruikers ervan te informeren over de samenstelling van een product. Dit kan belangrijk zijn bij allergische reacties of overgevoeligheid voor een bepaalde stof of gewoon omwille van persoonlijke overtuigingen waarom men bepaalde stoffen niet wenst te gebruiken. Ook voor iedereen die professioneel met de huid bezig is, zoals bvb schoonheidsspecialisten, dermatologen, huidtherapeuten, artsen, ... is de INCI-lijst een bron van nuttige informatie.
INCI
De Europese Unie verplicht de vermelding van de INCI-lijst op cosmetica en verzorgingsproducten. Alle ingrediënten die gebruikt zijn bij de productie "moeten" dus op de verpakking staan. De cosmetica-industrie heeft hiervoor haar eigen systeem voor de naamgeving vastgelegd in het "International Nomenclature of Cosmetic Ingredients" (INCI) lexicon. De INCI-namen verschillen echter van het internationale chemische/IUPAC-systeem om scheikundige stoffen te benoemen. Vandaar dat we bvb Glycerin op een verzorgingsproduct zien staan i.p.v. het juistere Glycerol.
Alle ingrediënten boven de 1% moeten in afnemende volgorde van gewicht (concentratie) worden vermeld. Vanaf 1% en lager, mogen de ingrediënten in willekeurige volgorde voorkomen. Kortom: de stof waarvan het meeste in het product zit, moet als eerste worden vermeld. Hoe hoger de concentratie, hoe meer vooraan in de opsomming.
Als eerste stof in een INCI-lijst vind je vaak Aqua (in Europa) of Water (in USA). Dit betekent dus dat het product voornamelijk uit water bestaat. Leuk om weten is dat een moisturizer of een bodylotion +/-75 à 80% uit water bestaat. Dit betekent dus ook dat er geen bewaarmiddelen mogen ontbreken, anders is het product enorm vatbaar voor besmetting met bacteriën en schimmels.
Natuurlijke grondstoffen zijn meestal vrij duur. Aan de hand van hun plaats kom je 'soms' al gauw iets te weten over de concentratie van deze stof en de prijs van het product. Let wel: het wil niet zeggen omdat een product slechts 1% van een bepaalde stof zou bevatten, deze stof geen werking zou hebben. Zo komt bvb Tocopheryl Acetate (Vitamine E acetaat) meestal slechts +/-1% voor in een product omdat het anders te irriterend zou kunnen zijn voor de huid.
Planten of een deel ervan worden met hun Latijnse naam genoemd samen met de term Extract of Oil. Een grondstof afkomstig van zonnebloem vind je dus als volgt terug: Helianthus Anuus (Sunflower); of van frombozenzaadjes: Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil.
Geurstoffen
De verschillende gebruikte geurstoffen hoeven niet allemaal afzonderlijk te worden vermeld. "Parfum" in Europa of "Fragrance" in USA volstaat. Enkel de geurstoffen die vaak allergische reacties veroorzaken moeten genoemd worden zoals bvb o.a. Hexyl Cinnamal (jasmijn bloemengeur).
Colour Index
Vindt u tussen de INCI-namen een CI-nummer, bvb C.I. 42090, dan is dit een kleurstof. Kleurstoffen, met uitzondering van haarkleurstoffen, worden met een 'Colour Index'-nummer aangeduid. Kleurstoffen staan naar het einde toe van een opsomming.
Afkortingen
Soms worden er ook afkortingen gebruikt zoals bvb TEA (Triethanolamine), PEG (Polyethylene glycol), BHT (Butylated hydrotoluene), ...
Lees alle INCI-namen, afkortingen en functies van de ingrediënten op de site van de Europese Commissie.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan want er zijn nog heel wat meer regels maar je merkt het al: de oplijsting van de verschillende ingrediënten in de INCI-lijst vertelt heel veel over de samenstelling van een verzorgingsproduct.