9 augustus 2011

De rol van Vitamine C in huidbescherming

Vitamine C
Heel wat goed en onafhankelijk onderzoek toonde het al aan: een hogere inname van vitamine C houdt de huidkwaliteit beter op latere leeftijd. Vitamine C is een antioxidant en is dus in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren die geproduceerd worden onder invloed van de zon en roken. Maar met een hogere inname zit de gewenste concentratie vitamine C nog niet direct in je huid. Daarom is ook in huidverzorgingsproducten vitamine c een 'must' geworden.


Dat vitamine C de huid herstelt en geneest, blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd in 'Free Radical Biology and Medicine Journal'.

Het in vitamine C aanwezige ascorbinezuur en -fosfaat werd tijdens deze proef uitgetest op de genen van menselijke fibroblasten. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het produceren van collageen, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor meer soepelheid en veerkracht. Uit het onderzoek blijkt dat vitamine C de fibroblasten extra hard aan het werk zet, zodat de huid veerkrachtiger werd. Bovendien bleek vitamine C ook het herstel van DNA-schade te bevorderen wanneer deze veroorzaakt werd door het UV-licht.


Vitamine C speelt niet enkel een essentiële rol in de collageensynthese maar is ook onmisbaar in de aanmaak van lipiden in de epidermis, wat vooral belangrijk is voor het intact houden van de huidbarriere. Een gezonde en sterke huidbarriere maakt je huid niet alleen weerbaarder maar ook minder droog.


Net als fruitzuren kunnen cosmetica die vitamine C bevatten de huid zeker opfrissen en doen stralen. Een regelmatig gebruik ervan maakt zelfs de huidteint en -textuur egaler, voorkomt en vervaagt kleine onregelmatigheden in de huidpigmentatie, rimpels en fijne lijntjes verminderen en de tonus van de huid verbetert.


In cosmetica worden meestal vitamine C derivaten zoals Magnesium Ascorbyl Phophate (MAP) en Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) gebruikt. Dit zijn wateroplosbare zouten van vitamine C die stabieler zijn de vitamine zelf en die het actieve ingrediënt geleidelijk vrijgeven in de huid. Maar ook deze stabielere stoffen kunnen niet zo goed tegen licht en zuurstof. Kies daarom steeds voor een pompje als verpakkingssysteem.

Geen opmerkingen: