19 augustus 2011

Wordt cafeïne dé nieuwe zonbescherming ?

Als de wetenschappers van de Rutgers University gelijk hebben, zou het hoofdbestanddeel van het kopje koffie dat ons 's morgens een energieboost geeft ook wel eens van pas komen om te beschermen tegen huidkanker. We hebben het inderdaad over cafeïne.

Een nieuwe studie die pas verschenen is in 'Proceedings of the National Academy of Sciences' toont aan dat een cafeïnecrème op de huid aanbrengen, bijzonder doeltreffend werkt bij het tegenhouden van schadelijke UVB-stralen. Cafeïne werkt zelfs zo goed dat sommige onderzoekers geloven dat het ook zou helpen om huidkanker te voorkomen.

"Hoewel het geweten is dat koffie drinken verband houdt met een verlaagd risico voor non-melanome vormen van huidkanker, is er nu meer onderzoek nodig om vast te stellen dat cafeïne lokaal op de huid aangebracht huidkankers, veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht, kan afremmen," aldus Allan Conney, professor chemische biologie en directeur van het 'Susan Lehman Cullman' Laboratorium voor kankeronderzoek aan de 'Ernest Mario School of Pharmacy'.


Maar hoe werkt cafeïne aangebracht op de huid nu precies?

De nieuwe Rutgers studie versterkt de theorie dat cafeïne beschermt tegen zekere vormen van huidkanker op moleculair niveau door het proteïne enzym ATR in de huid af te remmen. Zonder ATR is het dus veel moeilijker om huidkanker te ontwikkelen.

Conney merkt op dat het afremmen van het ATR enzym, het best zou werken in de pre-kankerfase of m.a.w. vóór dat de kanker, veroorzaakt door UV-licht, volledig is ontwikkeld. Dus in dit opzicht zou het gebruik ervan als zonbescherming zeer voordelig kunnen zijn.

In feite is het idee dat cafeïne preventief zou werken tegen huidkanker niet zo gek ver gezocht want eerder onderzoek bij muizen heeft al aangetoond dat het drinken van cafeïnerijke dranken, DNA-schade door UVB-stralen helpt te beperken waardoor het risico op de vorming van kankercellen aanzienlijk wordt verlaagd.

Onderzoekers zijn de mening toegedaan dat het direct aanbrengen van cafeïne op de huid, nog beter zou werken om het risico op melanoma te verlagen. En inderdaad, het laatste onderzoek op muizen waarbij cafeïne direct op de huid werd aangebracht, verminderde het aantal invasieve tumoren en het aantal huidkankers, nl. vooral het plaveiselcelcarcinoom (spino), met 72%.

"Cafeïne zou dus een wapen kunnen worden in de kankerpreventie omdat het ATR afremt, zonbeschermend werkt en schadelijk UV-licht direct absorbeert," meent Conney.


Cafeïne voor huid- en haarverzorging

Terwijl het Rutgers onderzoek wel nieuw is, is het opwekkend bestanddeel toch geen onbekende meer in fitness, wellness, schoonheids- en huidverzorgingsmiddens.

De opwekkende stof heeft immers ook invloed op de stofwisseling. Ze wordt omgezet in paraxanthine in de lever, een stof die vet afbreekt en daarom vaak wordt verwerkt in vetverbranders.

Cafeïne is ook een antioxidant en helpt om schadelijke vrije radicalen te bestrijden. En dankzij zijn ontstekingsremmende, vaatvernauwende en vochtafdrijvende eigenschappen, kan het een tijdelijk verstevigend en verjongend effect hebben op de huid. Recentelijk wordt het dan ook wat graag toegevoegd aan huidverjongende crèmes en serums, oogcrèmes, afslankingsgels, anti-cellulite gels, scrubs, zepen, ... en binnenkort wellicht nu ook aan zonbeschermingsproducten.

Maar niet enkel de huid haalt voordeel uit cafeïne. Onderzoeken hebben al aangetoond dat haarfollikels eveneens reageren op dit verslavend bestanddeel. Recent heeft een Duits bedrijf Alpecin ontdekt dat cafeïne-extract haarverlies helpt voorkomen door de groei te stimuleren in de haarfollikels. Zij verwerken het ingrediënt dan ook in een reeks haarproducten.

Geniet van je cafeïne-shot echter toch het best met mate want TE veel van dit goedje heeft dan weer een uitdrogend effect op de huid waardoor rimpels en fijne lijntjes juist meer zichtbaar worden. En natuurlijk weten we allemaal dat te veel koffie drinken, kan leiden tot hartritmestoornissen, slapeloosheid en andere stemmingswisselingen.

nvdr:
Invasieve tumoren: woekerende tumoren

ATR = Ataxia-Telangiectasia en het RAD3-gerelateerd eiwitenzym

Bronnen:
Rutgers University
Proceedings of the National Academy of Sciences

PubMed: ATR is a caffeine-sensitive, DNA-activated protein kinase with a substrate specificity distinct from DNA-PK

Geen opmerkingen: