17 april 2005

Goede zonprotectie blijft belangrijk in de strijd tegen huidkanker en huidveroudering

Na een lange grauwe winter verdient je huid een grondige schoonmaakbeurt. Maar een intensieve huidverzorging is meer dan een diepe reiniging of af en toe eens een masker aanbrengen. Onze huid moet in de lente ook voorbereid worden op de meer agressieve inwerking van de zon in de zomer.

Een niet beschermde of voorbereide huid kan immers gemakkelijk verbranden met zonbeschadiging en mogelijk op termijn huidkanker tot gevolg. Belangrijk om weten is dat vijf keer zonnebrand de kans op ontwikkeling van huidkanker verdubbelt ! Door veranderde gewoonten in vrijetijdsbesteding komen helaas ook in België en Nederland steeds vaker kwaadaardige melanomen voor. Bovendien bevorderen de UV-stralen van de zon ook het ontstaan van vrije radicalen, die op hun beurt de huidveroudering versnellen. “Veilig” bruin worden, is dus een ware utopie ! Zelfs onder een zonnebank !!

De basisregels voor verstandig en veilig zonnen zijn:

  • Wees alert voor de hoeveelheid schadelijke UV-stralen
  • Kies een product met een voldoende hoge beschermingsfactor én in functie van je huidtype
  • Breng dit product voldoende regelmatig (om de 2uur en na elke zwembeurt) aan !

Wees ook voorzichtig met producten die bij uitwendig contact plaatselijke zonverbranding kunnen veroorzaken zoals bvb etherische oliën uit oa. Bergamot, lavendel en limoen. Dus bescherm ook zeker je lippen als je onder een exotisch tropenzonnetje aan je margarita wil nippen.

Herhaald insmeren is dus noodzakelijk maar kan volgens dermatologen ook een vals gevoel van veiligheid geven. Sommigen blijven hierdoor juist langer in de zon. Let op: een beschermend zonneproduct vermindert wel de risico’s maar is geen vrijkaart om de duur van het zonnen te verlengen !

Er kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is je huid te beschermen tegen de zon. Zowel tijdens de dagelijkse activiteiten als een intensieve zonvakantie.
Het jaarthema 2005 van Euro Melanoma is dan ook: “De zon schaadt niet enkel aan het strand”
Euro Melanoma is een jaarlijkse campagne, gevoerd door dermatologen, met betrekking tot het maligne melanoom. De ‘Euro Melanoma’-dag gaat dit jaar door op 30 mei as..

Meer info: Euro melanoma


TagTagTagTagTagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: