15 mei 2005

Anti-oxidantia zijn belangrijk in de strijd tegen huidveroudering !

Beter inzicht in de huidfysiologie, innovatieve basisgrondstoffen, een sterk vergrijzende bevolking en een collectieve obsessie met jeugd en schoonheid stimuleren sterk de groei van de cosmetische industrie.

Het bestrijden van het ouder worden, heeft in de loop der jaren ontelbare therapeuten en wetenschappers gepassioneerd. Wetenschappelijk onderzoek naar huidveroudering concentreert zich steeds meer op de activiteit van vrije radicalen en anti-oxidantia waarvan wereldwijd wordt aangenomen dat deze een kritische rol spelen in de weefselbeschadiging die automatisch verhoogt naarmate een organisme ouder wordt.

Vrije radicalen kunnen we het beste omschrijven als op hol geslagen zuurstofmoleculen die ongecontroleerd worden aangemaakt onder invloed van radioactieve straling, de zon en chemische stoffen zoals oa. Nicotine.

Recent slaagden een onderzoeksteam aan de Universiteit van Washington (UW) en hun collega’s uit andere centra erin om een muizenleven spectaculair te verlengen. Een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen het ouder worden ! Volgens het team, o.l.v. P. Rabinovitch, professor pathologie UW, is het verwijderen van radicalen bij de bron de meest belovende oplossing om het verouderingsproces tegen te gaan. De studie ondersteunt niet alleen de ‘vrije radicalen theorie’ maar toont ook de betekenis van deze op hol geslagen zuurstofmoleculen aan in het bijzonder bij een 'versnelde' celveroudering.

Wanneer we ons voldoende kunnen beschermen tegen deze vrije radicalen, zouden kanker en leeftijdsgebonden kwalen, zoals bvb hartziekten, onder controle kunnen gehouden worden. Hierdoor is het niet enkel mogelijk de levensduur maar ook de gezondheid van elk levend wezen te verlengen.
Het onderzoek toont verder aan dat het stimuleren van de productie van eigen anti-oxidantia, meer bepaald het enzyme catalase, door het lichaam nog doeltreffender is dan welk geneesmiddel, vitamine- of andere voedingssupplement ook met dezelfde eigenschappen.

Catalase is het enzyme dat cellen aanmaken om waterstofperoxide om te zetten in water en zuurstof. Waterstofperoxide is een afvalproduct van de celstofwisseling en is meestal ook de voorloper van vrije radicalen of negatief reagerende vormen van zuurstof, die oa het DNA in de cel kunnen beschadigen. Deze celbeschadiging leidt tot de productie van nog meer vrije radicalen waardoor een destructieve kettingreactie op gang wordt gebracht.
Rabinovitch en zijn team stellen vast dat een verhoogde catalase productie de levensduur effectief kan verlengen met 20%.

Bronnen: Universiteit van Washington
en News Medical

Anti-oxidantia zijn bvb vitamine A, C en E, bepaalde oligo-elementen (oa. Selenium) en enzymen (oa. Coënzyme Q10, Kinetine, Idebenone).


TagTagTagTagTagTagTagTagTagTagTag


Geen opmerkingen: