13 december 2005

Nieuwe acne behandelingen


Zowat 85% van alle mensen lijden aan acne. Sommige pubers, jong volwassenen, mannen en vrouwen voorbij de 30 en zelfs 40 jaar hebben te kampen met dit huidprobleem.

Acne moet snel, voldoende lang, zorgvuldig en met veel geduld behandeld worden. Een geslaagde aanpak is dan dikwijls ook een combinatie van verschillende therapieën.
Afhankelijk van de ernst en het type acne, onderscheiden we verschillende niveaus van behandelen:

  • Uitwendige procedures met therapeutische producten op de huid zoals bvb uitwendige antibiotica, fruitzuren, vitamine A-zuur, antibacteriële en ontstekingsremmende producten. Ook microdermabrasie heeft een reinigend effect op de huid.
  • Inwendige behandelingen met bvb Roaccutane®, antibiotica en/of hormonen.
  • Voeding controleren. De theorie dat chocolade of vet voedsel acne veroorzaakt, is al lang achterhaald. Maar voldoende medische studies tonen aan dat vitaminen A, B, C, het mineraal zink en omega-3 vetzuren acne helpen te voorkomen. Let wel: als er geen tekorten zijn, zal extra inname van deze stoffen niet steeds tot verbetering van de huid leiden.

Terwijl acne nog niet echt kan genezen worden, proberen nieuwe procedures toch de oorzaak aan te pakken door snel en doelgericht te handelen.
Zo onderscheiden we oa.:

  • PDT (PhotoDynamic Therapy) of foto dynamische therapie waarbij het resultaat onmiddellijk zichtbaar is. Een lichtgevoeligmakende stof wordt aangebracht op of in het huidweefsel om vervolgens met licht bestraald te worden. Het weefsel kan zo het licht absorberen en het gewenste effect ontplooien.
  • Zeno, een draagbaar elektronisch medisch apparaat voor thuisgebruik in de strijd tegen acne. Een bepaalde dosis warmte wordt rechtstreeks op het puistje gericht waardoor het snel verdwijnt.
  • Verschillende lasertechnieken kunnen acnelittekens cosmetisch verbeteren, zoals bvb de Vbeam, Smoothbeam, Fraxel laser, ...
  • Dermalaser™. Dit is een lage energie of koude laser die de Acnes P bacterie, verantwoordelijk voor acne, doodt. Koude lasers geven geen warmte af en maken gebruik van foto-energie.

Wetenschappelijk onderzoek en verdere vooruitgang in de laser- en lichttechnologie zullen in de toekomst ongetwijfeld nog tot meer nieuwe acne therapieën en veranderingen in bestaande behandelopties leiden. Op licht gebaseerde acne behandelingen staan immers nog relatief in de kinderschoenen. Een kleine studie o.l.v. Dr. Jeffrey S. Orringer, directeur van het “Cosmetic Dermatology and Laser Center” aan de universiteit van Michigan, toonde zelfs aan dat een behandeling met één type laser de acne zelf niet verbeterd. Het moet nog achterhaald worden welk type laser, of combinatie van lasers, het beste resultaat geeft.

Maar er is geen aandoening die psychosociaal zo belastend is als acne. Daarom moet bij de behandeling vooral ook rekening gehouden worden met het subjectieve gevoel van de getroffen persoon. Het is dan ook aangewezen het advies van een huisdokter of dermatoloog te volgen die de meest geschikte therapie op maat kan voorschrijven.


Bronnen: AAD (American Academy of Dermatology), Dermatologist News, San-Joyz / Noixia, Heelhuids, Erchonia Medical en Crutchfield Dermatology.

TagTagTagTagTagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: