30 november 2007

De Soladey J3X, een nieuwe generatie tandenborstels, maakt tandpasta overbodig.


Een tandenborstel op zonne-energie, die tandplak door een chemische reactie in de mond verwijdert, zou in de toekomst de traditionele poetsbeurt met tandpasta wel eens kunnen vervangen.

De Soladey J3X wordt nu door een groep Canadese studenten getest, onder leiding van Professor Emeritus Dr Kunio Komiyama en zijn collega Dr Gerry Uswak, nadat veelbelovende resultaten werden vastgesteld tijdens laboproeven met bacterieculturen die tandbederf en cariës veroorzaken. Door het vrijgeven van elektronen die reageren met het speeksel in onze mond, helpt de zonnetandenborstel het tandplak gemakkelijker te verwijderen. Volgens de fabrikanten, Shiken uit Japan, zal de zonnetandenborstel zelfs het tandplak doeltreffend kunnen verwijderen zonder het gebruik van tandpasta.

De tandenborstel wordt aangedreven door licht. Wanneer het licht invalt op het zonnepaneeltje, dat ingebouwd is in het handstuk van de tandenborstel, worden elektronen afgegeven aan de halfgeleidende titaniumoxide staaf die leidt naar borstelkop. Wanneer het licht invalt op een natte staaf en borstel worden er bovendien nog meer elektronen vrijgegeven, die reageren met het zuur van de bacteriën in de tandplak waardoor een negatief geladen vloeistof in de mond wordt aangemaakt. Omdat de waterstofionen hiermee uit de tandplak worden gehaald, kan het vervolgens gemakkelijker worden verwijderd.
Het spreekt vanzelf dat de tandenborstel niet kan werken in het donker maar het heeft maar net zo veel licht nodig als een rekenmachine die met zonnecellen werkt.

Nu is de hamvraag of de zonnetandenborstel beter presteert dan het traditioneel tandenpoetsen. Er worden momenteel dan ook 120 vrijwilligers gevolgd om de doeltreffendheid van deze innovatieve borstel verder te onderzoeken.

Als het gebruik van minder tandpasta in de toekomst een realiteit wordt, zou de mondzorgindustrie -die momenteel één van de sterkste segmenten in de persoonlijke verzorging is- wel eens volledig op zijn kop kunnen komen te staan. Volgens een recente studie, Cosmetica en Toiletproducten 2006, door ‘Kline and Company’ bedroeg de waarde van de mondzorgsector in 2006, 6,2 miljard euro in Europa waarvan 60% voor rekening van de tandpasta was, 27% voor tandenborstels en 13% voor mondwater.
De mondzorgsector in Europa zou volgens het marktonderzoeksbureau ook nog blijven groeien met minstens 4,5% per jaar en dit zeker nog tot 2011. Vooral de landen uit Centraal en Oost-Europa zullen hier verantwoordelijk voor zijn.

Geen opmerkingen: