18 december 2007

Scantechnologie voor vergeten voorwerpen bij chirurgische ingrepen


We horen het wel vaker, chirurgen die per ongeluk een instrument of ander operatie object vergeten in het lichaam van een patiënt. In de meeste gevallen betreft het sponsen. Sponsen lijken immers sterk op menselijk weefsel zeker bij zware bloedingen. Om dit probleem aan te pakken, start het Medisch Centrum van de Loyola Universiteit met een nieuwe technologie die alle gebruikte sponsen tijdens een heelkundige ingreep volgt.

Zo wordt elke spons van een unieke barcode voorzien. Voor de chirurgische ingreep worden naast de sponsen ook het identificatienummer van de patiënt en de badge van elk lid van het chirurgisch team ingescand. Via het kleuren scherm, verbonden aan het scantoestel, kunnen alle sponsen gevolgd worden. Telkens een spons wordt in- of uitgescand, dubbel wordt geteld of kwijt is, geeft het systeem een biep. De procedure stopt pas als alle sponsen geteld zijn.

Als een spons wordt vergeten in het lichaam van een patiënt, verwittigt het scansysteem het chirurgisch team en geeft de nodige informatie door zoals oa. het type spons en het laatste uur van inscanning. Wanneer de telling volledig is en wordt goedgekeurd, kan het rapport worden toegevoegd aan het dossier van de patiënt.

Deze nieuwe technologie is reeds FDA goedgekeurd.

Bron: Loyola University Health System (9 december 2007)

Geen opmerkingen: