8 september 2008

Een nieuw gezondheidsdrankje: water verrijkt met Q10

Met Q10 verrijkt water
Volgens Bruce Lipschutz, Chemie Professor aan de Universiteit van Santa Barbara, zou water verrijkt met het co-enzyme Q10 weldra beschikbaar zijn op de markt.
Lipschutz maakt een overzicht waarin hij samen met Subir Ghorai, post-doctoraat onderzoeker, de manieren bespreekt hoe recente vooruitgang in de chemie kan worden gebruikt om natuurlijke onoplosbare samenstellingen, zoals bvb Q10 in water oplosbaar te maken.

Het co-enzym Q10, ook bekend als CoQ10 of Ubiquinon-10, is een essentieel en levensbelangrijk bestanddeel voor het menselijk lichaam. Dit vetoplosbare antioxidant is een vitamineachtige stof die in elke menselijke en dierlijke cel voorkomt. De belangrijkste functie van Q10 is die van cofactor tijdens de ATP(adenosinetrifosfaat)-productie ofwel energieproductie in de cel. Naarmate we ouder worden en bij diverse ziekten, zoals bvb hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk, maar ook bij stress, verhoogd nicotine- of alcoholgebruik of extreme fysieke inspanningen neemt de productie van dit co-enzyme af.

Q10 is dus niet in water oplosbaar. Om het in water oplosbaar te maken, gebruiken wetenschappers de nano-micel technologie. Een micel is een microscopisch kleine structuur van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water. Een bekende, goedkope molecule PTS wordt aan het water toegevoegd waardoor een nanosfeer van ± 25nm(*) diameter wordt gevormd. De sfeer bevat een vetdeeltje gebonden aan een hydrofiel deeltje door een bruggetje. Dit vetdeeltje, dat eigenlijk vitamine E is, verplaatst zich naar het centrum daar het onoplosbaar is. Het buitenste of hydrofiele deeltje verbindt zich dan op zijn beurt met het water. Wanneer Q10 wordt toegevoegd, gaat dit co-enzyme dadelijk in de micel.

Het drinken van met Q10 verrijkt water brengt een dubbele hoeveelheid van dit levensbelangrijke bestanddeel in de bloedsomloop. Het spreekt vanzelf dat de concentratie in het water kan worden aangepast.
Volgens de onderzoekers kan deze wijze ook worden toegepast op een brede waaier van nutraceuticals, waaronder omega-3, resveratrol en de carotenoïden zoals luteïne en beta-caroteen.


(*)1 nanometer = 1nm = 0,000000001m

Geen opmerkingen: