24 oktober 2008

Een nieuw hulpmiddel voor een gemakkelijke detectie van borstkanker.Oktober is borstkankermaand.

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Ongeveer 1 op 8 vrouwen zal ooit in haar leven borstkanker krijgen. De maand oktober wordt internationaal gezien als de maand waarin borstkanker centraal staat. Het initiatief, Breastcacer Awareness Month, komt uit Amerika.

Hoe sneller borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing. Daarom doet iedere vrouw er goed aan regelmatig haar borsten zelf te onderzoeken. Een leuk hulpmiddel ontwikkeld en gepromoot door Curves, een Amerikaanse fitnessketen enkel voor vrouwen, in samenwerking met Olivia Newton-John.


De ‘Liv Breast’ is een hartvormig apparaatje dat op een eenvoudige manier kan helpen bij het opsporen van knobbeltjes in de borsten tijdens een zelfonderzoek. Het wordt tegen de borst gehouden terwijl de corresponderende arm achter het hoofd wordt gebracht. De vingers glijden dan in draaiende bewegingen over het oppervlak van de roze onderzoekshulp. Zo is het mogelijk om knobbeltjes in het weefsel gemakkelijker te voelen die anders niet zouden opgemerkt kunnen worden.

Let wel: een borstzelfonderzoek kan nooit een mammografie of wetenschappelijk onderzoek door een gespecialiseerd arts vervangen !!

Geen opmerkingen: