5 november 2008

Objectief testen van haargroei

CSIRO Biotech Imaging
Het CSIRO Biotech beeldvormingteam, onder leiding van Dr Pascal Valloton, te Sydney, heeft nieuwe software ontwikkeld die gebruikt kan worden om nauwkeurig en objectief het aantal haartjes op een kleine huidzone te berekenen. Deze software zou bijzonder nuttig kunnen zijn voor alle wetenschappers die ontharingsbehandelingen ontwikkelen om het resultaat te beoordelen.

De software maakt gebruik van een handstuk met ingebouwde kleine flatbed scanner die op de huid wordt gedrukt. Dankzij een wiskundig algoritme wordt het mogelijk elk haartje te identificeren aan de hand van zijn specifieke eigenschappen, zoals oa. relatief rechte of krullende haren.

Verder kan de toepassing een onderscheid maken tussen haartjes en andere huidstructuren zoals rimpeltjes, droogtelijntjes, wondjes of melanomen. Voor en na foto’s kunnen later vergeleken worden om de haargroei te evalueren. De nauwkeurigheid van de software is positief getest door de onderzoekers zelf die de haartjes manueel hebben geteld.
Het programma kan eveneens ingezet worden om doeltreffendheid van behandelingen tegen kaalheid te testen of andere substanties dan haar op te sporen. Zelfs blonde, heel fijne haartjes die met het blote oog nauwelijks te zien zijn, kunnen in beeld worden gebracht.

De resultaten van deze studie, de methode om de haartjes te tellen en te meten, de beschrijving van de hardware en de algoritmes worden momenteel gepubliceerd in het novembernummer van ‘Skin Research & Technology journal’.

nvdr:
CSIRO : Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation of de Wetenschappelijke en Industriële Onderzoeksorganisatie van het gemenebest in Sydney (Australië).

Geen opmerkingen: