27 februari 2005

Een levende borstprothese !

Stamcel technologie weldra ook voor esthetische en reconstructieve doeleinden.

Traditionele implantaten kunnen beginnen lekken, breken, afstoten of hun vorm verliezen.
Wetenschappers bestuderen momenteel hoe stamcellen die het unieke voordeel hebben zichzelf te vernieuwen, kunnen gebruikt worden voor een borstreconstructie.

In het aprilnummer van Tissue Engineering zal een onderzoeksteam van de ‘Universiteit van Illinois’ te Chicago -olv Dr. Jeremy Mao- een studie over “Tissue engineering” publiceren, die aantoont dat de vorm van stamcelweefsel implantaten in muizen langer hun vorm houden dan de traditionele prothesen. Voor deze studie trokken Mao en zijn collega’s, stamcellen uit het beenmerg van een gezonde jonge vrijwilliger. Daarna herprogrammeerde het team ahw de cellen om vetproducerende cellen te worden. Deze celstructuren werden vervolgens in een 8-tal muizen ingeplant. Na 4 weken was de vorm van de prothese nog bijna 100% identiek !
Het resultaat van dit onderzoek zou vooral hoop moeten geven aan mensen die een borstamputatie hebben gehad of zwaar verminkt zijn door een ongeval.

Omdat het niet gemakkelijk is beenmergcellen te verwijderen, zal het ontwikkelen van stamcellen uit vet een volgende uitdaging zijn voor het Illinois' onderzoeksteam. Heel fijne naalden kunnen dan gebruikt worden om deze cellen af te zonderen.

Gehoopt wordt dat deze procedure ooit Botox-, collageeninjecties of andere antirimpeltechnieken zou kunnen vervangen. Afhankelijk van de wetenschappelijke vooruitgang zou deze techniek al over een tiental jaren kunnen toegepast worden op mensen. Volgens Athanasiou maakt deze innovatieve opvultechniek ook veel kans op goedkeuring. De patiënt kan immers behandeld worden met zijn eigen genetisch gemodificeerde stamcellen eventueel gecombineerd met bio-afbreekbare materialen. Hierdoor zal het risico op allergie of infectie veel zeldzamer worden waardoor eventueel gemaakte wondjes mooier zullen genezen.

Duidelijk is: over stamcel technologie is het laatste woord waarschijnlijk nog lang niet gezegd !TagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: