6 februari 2007

Z-Tech: de nieuwe screeningtest voor borstkanker

Z-Tech borstkanker detectiesysteem
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Wanneer de kanker wordt ontdekt in een vroeg stadium is de behandeling minder ingrijpend en stijgen de overlevingskansen. De mammografie is hierbij een belangrijk onderzoek maar is niet altijd voldoende efficiënt om de kanker op te sporen vooral bij vrouwen met een dicht borstweefsel. Daarnaast blijft bij velen de angst voor de straling zelf en de eventuele onaangename pijn gepaard gaand met dit onderzoek bestaan.

Met het Z-Tech detectiesysteem, een nieuw apparaat om borstkanker op te sporen door het meten van de elektrische weerstand in het borstweefsel, zou in de nabije toekomst een eerste screening minder tijd in beslag nemen maar ook pijnloos, stralingsvrij en vooral minder duur kunnen gebeuren dan de mammografie.

Het systeem bestaat uit volgende onderdelen: 12 Z-Tech SuperStellate® sensoren, een interface module en een computer. De SuperStellate® sensoren zijn in de vorm van bloemblaadjes met in het midden een gaatje op een comfortabele manier over de tepel aan te brengen. Deze wegwerp sensorenrosette met zelfklevende elektroden, voor éénmalig gebruik, is verkrijgbaar in verschillende maten en volgt vlot de borstrondingen. De stroom die gebruikt wordt, is zo zwak dat patiënten er lichamelijk niets van voelen. Een speciale behandelkamer is overbodig omdat er geen X-stralen worden gebruikt. Hierdoor kan het Z-Tech detectiesysteem door huisartsen of gynaecologen gemakkelijk zelf worden uitgevoerd als onderdeel van een routine controleonderzoek.

Het bedrijf Z-Tech Inc., die de nieuwe technologie ontwikkeld heeft, heeft pas een studie afgerond met 3.500 testpersonen op 28 verschillende plaatsen. Het eindresultaat van deze 2 jaar durende testfase zal in de loop van dit jaar gepubliceerd worden. Het voorlopig resultaat duidt reeds aan dat er meer kankers gevonden worden en minder valse positieven dan bij een mammografie. De testen tonen ook aan dat het meten van elektrische weerstand in weefsels alvast een goedkoper en eenvoudig alternatief zou zijn om de ziekte in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Het Z-Tech systeem werkt op 2 principes: kwaadaardige tumoren laten elektrische stroom gemakkelijker door dan gezonde cellen en of de linker en rechterborst van een gezonde vrouw typisch dezelfde elektrische eigenschappen vertonen.

Nakashige, CEO van Z-Tech Inc., benadrukt wel dat er geen beeld wordt gevormd en de procedure geen tumortypes kan opsporen. Het screent de borst en geeft je enkel een ja-nee antwoord. De procedure bepaalt juist of de patiënt verder onderzoek zoals mammografie, ultrasound of MRI, nodig heeft.
TagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: