2 februari 2008

Roken vernietigt het anti-aging genStoppen met rokenBen je vergeten waarom je zou stoppen met roken ? Dan geven we je nu terug een reden. Een Amerikaans onderzoeker heeft ontdekt dat roken het gen SIRT1 dat ons beschermt tegen voortijdige veroudering vernietigt.

SIRT1 behoort tot de groep genen die chronische ontstekingen, kanker en veroudering regelen. Wanneer het zeer actief is of overmatig voorkomt in muizen, wormen en fruitvliegjes verhoogt hun levensduur enorm. Recente studies tonen eveneens aan dat SIRT1 de negatieve effecten van stress, celdood en andere processen die een rol spelen bij vroegtijdige veroudering, helpt te verminderen.


Volgens Irfan Rahman, professor milieugeneeskunde aan de Universiteit van Rochester, kunnen de toxines in sigarettenrook echter de aanmaak van SIRT1 in de longen verminderen.

Zijn onderzoek werd gepubliceerd in 2 afzonderlijke studies, nl: in ‘American Journal of respiratory Critical Care Medicine, dat online verscheen op 3 januari 2008 en het ‘American Journal of Physiology, dat verscheen op 27 december 2007.

Rahman bestudeerde al jaren hoe 4.700 toxische chemische bestanddelen in sigaretten het longweefsel aantasten. In samenwerking met onderzoekers aan het Universitair Ziekenhuis van Helsinki in Finland, onderzocht het team van Rahman de niveaus van het SIRT1-gen in de longen van niet-rokers en rokers met en zonder chronische obstructieve longziekte (COPD). De gebruikelijke symptomen van deze ziekte bij rokers zijn: kortademigheid, verhoogde slijmvorming en hoesten.

37 Patiënten uit Helsinki die een operatie ondergingen om een deel van hun longen weg te nemen ten gevolge van longkanker of een longtransplantatie kregen, leverden stalen voor de studie. Onderzoekers bevestigden dat de aanwezigheid SIRT1 beduidend lager was bij rokers die COPD hadden en in rokers die geen longziekte hadden dan bij niet-rokers.

Rahman zei dat door de rol van het gen te identificeren bij longziekten, wetenschappers op een dag in staat zullen zijn ook een manier te vinden om met SIRT1 longschade te kunnen omkeren.

Nvdr: COPD is de verzamelnaam voor twee longaandoeningen met name chronische bronchitis en emfyseem.

Geen opmerkingen: