28 augustus 2007

Het wonder van slakkenslijmproducten


Ongetwijfeld heb je er al advertenties van gezien of over gelezen. Misschien overweeg je om het aan te kopen of gebruik je het zelfs al. Een slakkenslijmproduct !

Verschillende publiciteitscampagnes, zonder echt bewijs van de efficiëntie van het slakkenslijm, maakten de producten in een mum van tijd populair maar waren helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Om de veiligheid van de gebruiker te garanderen, werden enkele merken van deze wondermiddeltjes echter van de markt gehaald in Mexico, Canada en de Europese Unie. Daarom kan het soms aangewezen zijn voor een slakkenslijmproduct aan te schaffen, een dermatoloog, apotheker, huidspecialist te raadplegen omdat zij als professionelen beter kunnen garanderen of het product wetenschappelijk in orde is.

Wat zijn nu de echt heilzame eigenschappen van de slak en in welke producten kunnen we ze terugvinden ?
Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het slijm en een bepaalde secretie die de slak produceert. Het slijm gebruikt het diertje enkel als glijmiddel om zich voort te bewegen en heeft helemaal geen helende eigenschappen. Daarentegen heeft de secretie, of slijmachtig vocht dat wordt uitgescheiden, wel genezende eigenschappen en bevat het anti-oxidantia en andere werkzame stoffen die de huid verjongen. Belangrijk is dat het weekdier enkel bij gevaar deze secretie afscheidt als verdedigingsmechanisme.

In 1965 ontdekte Abad Iglesias, oncoloog aan het hospitaal Gregorio Marañón in Madrid, per toeval dat wanneer hij X- en gammastralen op het diertje richtte het niet enkel zijn antennes introk maar ook een slijmerige substantie afscheidde die anders was dan het slijm om zich voort te bewegen. Door de langdurige bestraling ontstonden er ook nog kleine wondjes die als bij wonder razendsnel genazen.

Ondertussen weten we helaas dat niet alle slakkenslijmproducten gelijk zijn. Opdat zij de herstellende en beschermende werking hebben, die ze volgens de advertenties zouden moeten hebben, moeten ze echter verrijkt worden met deze speciale secretie. Die enkel kan verkregen worden door het diertje bloot te stellen aan externe prikkels, zoals bvb straling of mechanische stress, om zo een kunstmatige gevaarsituatie te creëren.

De Crymptophalus Aspersa, behorend tot de Helicidae familie, is nu een slak die een secretie produceert die heel rijk is aan eiwitten, hyaluronzuur en anti-oxidantia. Dankzij een zorgzaam proces worden de vervuilende stoffen uit deze afscheiding getrokken zodat een zuiver, biologisch actief vocht overblijft zonder het dier te moeten doden.

Rimpeltjes en fijne lijntjes verminderen echt !
Om het met de woorden van María José Tribó-Boixareu, dermatologe aan het Hospitaal ‘del Mar’ in Barcelona, te zeggen: “De slakkensecretie heeft een dubbele functie. Enerzijds stimuleert het de aanmaak van nieuw collageen, elastine en een stof die zorgt voor het herstel van veroudering van de huid door de zon, anderzijds verkleint het de schade veroorzaakt door vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor een vroegtijdige huidveroudering.

De laatste uitgevoerde onderzoeken staan ook garant voor de doeltreffende huidverjongende werking van het product. Eind 2004 toonde zelfs een studie aan dat er een progressieve en geleidelijke vermindering merkbaar was bij patiënten van fijne lijntjes (26,7%) en rimpels (45,5%) en een uitgesproken verbetering van een zonbeschadigde, droge en ruwe huid. Verder was er eveneens een verbetering merkbaar in de stevigheid, soepelheid, hydratatie, gladheid en spanning van de huid.

De resultaten worden zichtbaar binnen de eerste maand maar een behandeling van minimum 90 dagen wordt aanbevolen.

Geen opmerkingen: