28 december 2006

Flavonoïden beschermen preventief tegen vrije radicalen

flavonoïden
UV-stralen doen vrije radicalen in de huid ontstaan waardoor die rimpels krijgt en in het ergste geval kunnen leiden tot huidkanker. Hoe ouder je wordt, des te slechter kan het lichaam zich beschermen tegen deze vrije radicalen. Hoe het verouderingsproces precies in elkaar zit, is nog onvoldoende bekend. Maar dat anti-oxidanten, wat flavonoïden ook zijn, een rol spelen bij veroudering wordt steeds duidelijker.

Flavonoïden beïnvloeden in gunstige zin de enzymprocessen die een rol spelen bij de celdeling, de bloedstolling, het cholesterolgehalte, de weerstand en neutraliseren de werking van de vrije radicalen. Ze werken vaak samen met vitaminen (bvb C & E) en mineralen (bvb ijzer, selenium) waardoor ze elkaars werking versterken in positieve zin. Flavonoïden vormen de remedie met het meeste potentieel om verouderingsprocessen tegen te gaan.

Flavonoïden bepalen naast de carotenoïden in grote mate de grote variatie in kleuren van groente en fruit. Er zijn duizenden verschillende soorten bekend zoals bvb flavonoïden in groene thee, in citrus of soja. Elke groep heeft zijn eigen kenmerken en specifieke werking. Andere bronnen van deze organische stoffen zijn citrusfruit, tomaten, uien, rode wijn, kool, peterselie, sojaproducten, noten, olijven, …

In onze huidige maatschappij eten mensen steeds minder groenten en fruit waardoor ze veel minder anti-oxidanten binnenkrijgen. Een supplement innemen kan vooral voor ouderen heilzaam werken. Bovendien wordt aangeraden niet voor één anti-oxidant te kiezen maar voor zoveel mogelijk verschillende omwille van de synergetische werking ervan in ons lichaam. Specialisten menen dat te veel rode wijn drinken of pure chocolade eten omwille van bovengenoemde voordelen, schadelijk is voor de gezondheid.

Het beste advies is hier dus ook: eet met mate, gevarieerd en eet vooral voldoende vers fruit en groenten !!
TagTagTagTagTagTagTagTag

Geen opmerkingen: